Hoe zorg je dat er humor zit in je presentatie?

0 Comments

Ik hoorde laatst een spreker die vertelde dat de boeker kon aangeven hoe erg de knop van grappen moest worden opengedraaid. Heel inhoudelijk tot heel grappig.
Nu was dit een spreker die volgens mij ook alleen als grappenmaker was in te huren. Dat maakt het voor hem wat makkelijker om dit te beheersen.

Combinatie van humor en een inhoudelijke presentatie is lastig. Maar vooral omdat er foute grappen worden gemaakt. En dan bedoel ik dat de spreker geen grappenmaker is. Dus opmerkingen maakt die hij bedoeld (of zo geschreven zijn) als grappig. Maar die alleen maar pijnlijk wordt.

 Maar het hoeft helemaal niet slecht te zijn.  Het gebruik van humor tijdens een live presentatie kan een effectief middel zijn om je publiek te betrekken en om je boodschap te versterken.

Toch moet je wel zorgen dat de humor op de juiste manier gebruikt wordt. Dus zonder dat het ten koste gaat van de boodsahap. En soms zelfs de professionaliteit van je presentatie.

Het beste is de humor dit op een natuurlijke manier wordt gemaakt. Een verspreking, een moment van eerlijkheid, of een verwijzing naar iets wat eerder gezegd of gebeurd is.

Probeer dus niet om grappen te forceren of om op elke slide een grap te plaatsen.

Houd ook rekening met je publiek en de setting waarin je presenteert. Wat voor de ene groep grappig is, kan voor een andere groep ongepaste of beledigend zijn. Probeer dus altijd te voorkomen dat je humor gebruikt die mogelijk beledigend is of ongepast is voor je publiek.

Er zijn groepen of zelfs momenten waar je (zelfs je foute) grappen kunt gebruiken. Om bepaalde punten te benadrukken of om de aandacht van je publiek te vestigen op belangrijke informatie. Als je het zelf maar niet te serieus neemt en genoeg zelfspot hebt kan er wat dat betreft eigenlijk niet veel fout gaan.

Maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je humor in balans is met de rest van je presentatie. Als je te veel grappen maakt, kan het moeilijk voor je publiek worden om de informatie te volgen die je presenteert. Zoek dus altijd naar een goede balans voor je presentatie. Weet wel dat je vaak het grappigst bent als je het niet wilt zijn. Dus gewoon jezelf is vaak al meer dan grappig genoeg.

Volg de cursus jezelf zijn. Als je nog meer wilt leren hoe je jezelf kunt zijn bij het presenteren voor een groep mensen. En dat is geen grap.

About the author 

Adminonline

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>