Hoe gebruik je slides het beste bij een presentatie

0 Comments

Ik gaf ooit een serie lessen : Nooit meer PowerPoint. Om mensen te leren hoe je anders dan met een scherm je boodschap kunt overbrengen. Ik vind nog steeds dat er te makkelijk gebruik gemaakt worde voor presentatie tools als PowerPoint, Prezi ed. al moet ik ook toegeven dat het gebruik hiervan ook een handige manier is om je boodschap te versterken en te visualiseren.

Je moet wel zorgen dat de slides effectief zijn in plaats van afleidend. Je beelden moeten prikkelend zijn.
Een aanleiding om iets te vertellen. Niet de vertelling zelf. Dit betekent dat je niet elk woord van je presentatie op een slide moet zetten. (dan wordt een presentatie eerder een live luisterboek)

Natuurijk kun je belangrijke punten en cijfers visualiseren met behulp van grafieken en afbeeldingen. Maar zoek ook naar manieren om je boodschap op een creatieve manier te presenteren, bijvoorbeeld door middel van infographics of videosequenties. Als het maar aansluit bij wat je zegt.

Houd ook rekening met de lay-out van je slides. Zorg ervoor dat je tekst en afbeeldingen op een overzichtelijke manier op je slide staan, zodat je publiek niet afgeleid wordt door een rommelig uiterlijk. Gebruik ook consistente lettertypes en kleuren om een professionele uitstraling te behouden.

Probeer ook het aantal slides dat je gebruikt beperkt te houden. Oudere mensen herinneren zich vast nog de dia-avonden bij familieleden waar geen eind aan leek te komen. Als je te veel slides hebt, kan het moeilijk voor je publiek worden om bij jouw verhaal te blijven. Laat staan om de informatie te volgen.

Tot slot, zorg ervoor dat je beelden een aanvulling zijn op je presentatie, en niet de hoofdattractie. Want je kunt jezelf makkelijk verliezen in het maken van dit soort presentaties.

Onthoud dat het belangrijk is om oogcontact te maken met je publiek en te communiceren op een natuurlijke manier, in plaats van te lezen wat op je slides staat. Sommige mensen gebruiken slides meer als een spiekbriefje. Een baken die je van het ene naar het ander punt laat gaan.

In de basiscursus ga ik nog dieper in op het gebruik (of juist niet gebruiken) van slides en beelden.  En hoe je je presentatie anders kunt vormgeven en versieren.  Misschien is deze cursus iets om de basis helemaal goed te leren.

About the author 

Adminonline

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>